mamilo.IMMO geeft je deze 5 gouden tips mee.
Schets een correct beeld

Waneer je jouw woning te koop zet, moet je mensen overtuigen een kijkje te komen nemen. Zet alle pluspunten van de woning en van de omgeving zoveel mogelijk in de verf, zonder de dingen mooier en beter voor te stellen dan ze in werkelijkheid zijn. Zo ga je doelgericht te werk en krijg je meer kandidaat bezoekers waarbij de kans tot een verkoop groter is. Zorg ook voor fantastische foto’s zodat uw woning eruit springt in de ellenlange lijsten online. Lees hier onze tips voor de perfecte foto’s

Bepaal een correcte prijs

Een correcte schatting van een woning is hoofdzakelijk gebaseerd op de grootte, de staat van de woning, het type pand en de ligging. Een juiste prijsbepaling is belangrijk, iemand die een nieuwe woning zoekt stelt een maximum bedrag voorop en zal aan de hand van dit bedrag een eerste selectie in potentieel interessante woningen maken. We raden jou ook aan om uw woning te laten schatten door een beëdigd schatter of notaris en niet door een vastgoed makelaar.

Bereid een openhuisdag voor

Kies zorgvuldig een moment uit voor een openhuisdag, laat jouw woning zien wanneer de lichtinval optimaal is. Ruim op voorhand op en verlucht de woning goed vooraleer jouw kandidaat kopers langskomen. Maak de woning gezellig met wat sfeerverlichting een bloemetje en eventueel wat kaarsen. Heb je een openhaard, steek deze dan aan, ook in de zomer. Je kan ook zorgen voor een aangenaam aroma door een pot koffie te zetten of een cake te bakken. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat geuren invloed hebben op ons gevoel.

Correct adverteren

Bij mamilo.immo gaan wij uiterst doelgericht gaan adverteren. Wij maken hiervoor gebruik van onze unieke software die oude en nieuwe marketingtechnieken perfect combineert. Zo adverteren wij jouw woning op alle grote vastgoed platformen en maken wij gebruik sociale media om op een een extreem korte tijd de juiste kandidaat kopers te bereiken. Kopers die op zoek zijn naar een woning zoals die van jou.

Onderhandelen

Hoe meer kandidaat kopers je hebt, hoe beter. Je hoeft dus niet meteen toe te happen bij het eerste bod. Wanneer je op korte termijn merkt dat er meerdere kandidaten een bod willen uitbrengen, kan je hen daarvan op de hoogte brengen en vragen om hun bod in gesloten enveloppe uit te brengen. Huizen op gewilde locaties worden op die manier vaak voor veel meer geld verkocht dan de verkoper oorspronkelijk in gedachte had. Hou tijdens de onderhandelingen steeds een minimumbedrag in je hoofd waar je gedurende de eerste 4 weken niet van afwijkt. Bij gebrek aan interesse pas je daarna de verwachtingen iets aan. Wij begeleiden jou graag in de verkoop van uw woning zonder makelaar